Интересно за вредителите гризачи

By | 2019-01-20T16:04:00+00:00 ноември 20th, 2018|Новини|0 Коментара

Гризачите имат тъмни очи като копчета, забавни муцунки и съдба на акробати и тези малки създания се нуждаят от обич, както останалите домашни любимци. Това са дребните гризачи, чаровни гризачи -пъргави, умни и много жизнени. Доста си приличат, но между тях има и определени различия.

–Американските гризачи дегу са роднини на морските свинчета – тяхната родина е Чили (Южна Америка). Животните имат къса, гъста козина и набито тяло. Тъй като притежават дълга и тънка опашка, те доста наподобяват външно плъховете. Дегу са лесни за отглеждане и имат спокойно поведение. Тези гризачи са активни през деня и затова през нощта не предизвикват никакви обезпокоителни шумове, както хамстерите.

–Чинчилите винаги са били обичани в Германия! Сред естествените си условия в южноамериканските Анди те живеят на малки групи или на огромни колонии. За това специалистите препоръчват като домашни животни да се отглеждат повече екземпляри. Чинчилите понасят студа много по – лесно, отколкото горещината идеалната температура за тях е 15 С. При прегряване ушите на красивите гризачи увисват.

–Сред гризачи има безброй разновидности всички са варианти на обикновената домашна мишка. Съществуват например ангорска мишка, холандска мишка, сиамска мишка и пр. Те всички могат да бъдат обобщени с понятието цветни мишки . Различните породи в западните страни могат да се намерят при селекционерите, тъй като в зоомагазините съществува правилото да се предлагат само едноцветни и черно -бели мишки. Бодливите мишки също са забавни гризачи ; ако се отглеждат като домашни животни, трябва да бъдат в група от не по – малко от 5 екземпляра ; те живеят според определени правила за размножаване и йерархична скала. Чувстват се добре само при високи температури, тъй като в природата живеят единствено сред степи и пустини. В жилищата най – подходяща е температурата от 20 ;С при по -ниска вече е твърде студено за тях.

–Бодливите мишки не са животни за галене, тъй като не са особено привързани към човешките ласки и докосване. Бягащите мишки мразят студа и влагата те никога не се къпят във вода, но обичат слънцето. Катеренето и бягането са тяхната страст, а да не говорим за скоковете животинките могат да прескочат препятствие, високо до 1м. Затова при домашни условия тези гризачи се нуждаят от много пространство в клетката си.

  • Източник – сп. Обичам те, животно

Оставете коментар