Комари-митове за вредните насекоми

By | 2018-03-22T13:29:50+00:00 март 22nd, 2018|Новини|0 Коментара

Най-големите митове за комари и съвети как да се борите с досадните хапещи насекоми

  1  Всички комари са еднакви

 

Повечето хора не забелязват разликата между комарите, но те са различни породи, също като котките и кучетата. Различните комари имат много различни поведения и предпочитания за това, което искат да ядат и къде да живеят. Комари които обитават градовете, няма да могат да виреят добре в някои по-специфични региони сред природата.Има над 3000 вида комари в световен мащаб, но само няколко стотици от тях са значими от медицинска гледна точка. Повечето видове дори не хапят хора, а някои предпочитат животните (най-вече земноводните и влечугите).Има няколко вида комари, които могат да пренасят болести. Например, вирусът „Западен Нил“ и енцефалит „Сейнт Луис“ са две от най-големите заплахи за общественото здраве, които се пренасят от комарите от вида Кулекс.

 1. Суха зима означава по-малко комари през лятото

Вярно е, че комари предпочитат водата, но всъщност виреят и в по-сухи региони.      Това е така, защото в тях има наличие на концентрирана вода, която е по-мръсна и по-богата биологично. Нещо повече, липсата на водоизточници означава, че комарите и птиците (които също носят много от болестите предавани от комари) са претъпкани с хора, които споделят малкото ресурси, а това е среда, благоприятна за разпространение на болести.

 1. Комарите предпочитат хора със „сладка“ кръв

Макар да е вярно, че комарите предпочитат кръвта на някои хора пред тази на други, това няма нищо общо с кръвната захар или миризмата на тялото. Различните видове комари се привличат от различни неща. Според изследователите повечето комари предпочитат кръв, наситена с въглероден диоксид, млечна киселина и някои щамове на бактерии. Всеки може да направи себе си по-привлекателен за насекомите, след тежко физическо натоварване, когато им предлага мощна комбинация от пот, въглероден диоксид и млечна киселина.

 1. Чесънът отблъсква комарите

Въпреки че има някои неофициални сведения от феновете на чесъна, че комарите не ги хапят, то няма научни или клинични данни, че това помага. По-добре си купете репелент, който да ви предпазва от ухапванията на насекомите.

Природни средства за лечение на ухапванията от комари

 1. Лед

Студената терапия облекчава сърбежа и предпазва кожата от подуване. Ледът вцепенява нервите, които отговарят за сърбежа и болката.

Топлата вода има същия ефект върху нервите, но след махането на топлия компрес, клетките започват да освобождават хистамин, което влошава сърбежа.

 1. Етерични масла

Маслото от чаено дърво е едно от етеричните масла, което действа като противовъзпалително средство и може да успокои сърбежа, подуването и болката и да предотврати инфекцията на мястото на ухапване. Лавандуловото масло също помага за намаляване на възпалението и предотвратяване на инфекцията.

 1. Оцет

Този домашен лек може да помогне за спиране на сърбежа поради неговата киселинност. Ябълковият оцет дава по-добър резултат, въпреки че е по-малко кисел, но пък запазва pH-то на кожата.

 1. Мед

Този естествен подсладител е известен с широкия си спектър от ползи за здравето, включително своите противо-възпалителни и антибактериални свойства.

 1. Пакетче от чай

Охладените торбички от чай могат да намалят както торбичките под очите ви, така и да облекчат подуването от ухапвания. Танините в чая действат стягащо.

 1. Сода

Натриевият бикарбонат е алкално съединение, което помага за неутрализиране на pH баланса на кожата и така потушава възпалението по нейната повърхност, облекчавайки и болезнеността.

 1. Босилек

Тези ароматни листа съдържат камфор и тимол, две съединения, които могат да облекчат сърбежа. Можете да прилагате листата на босилека директно върху кожата или да се мажете с етерично масло от босилек.

 1. Сок от лимон/лайм

Тези два цитрусови плода облекчават сърбежа и имат антибактериални и антимикробни свойства. Сокът или кората на лимона може да убие всички видове бактерии. Само не се мажете с лимонов сок на плажа или на открито за слънцето място, защото може да получите алергична реакция, изразяваща се в мехури по кожата.

 1. Мента

Тя също облекчава сърбежа, но най-добър ефект имат пресните листа от тази подправка, която също предизвиква усещане за охлаждане и действа като контра-дразнител.

 1. Обелка от банан

Някои хора се кълнат в този домашен лек, но няма достоверни изследвания, че той помага на раздразнената кожа. Все пак захарите в химическия състав на обелката на банана успокояват сърбежа.

 1. Мляко и вода

Компрес от тези две течности (накисване на кърпичка в равни части мляко и вода и прилагането ѝ върху ухапването) също действа успокояващо и облекчава сърбежа, подуването и възпалението, както и слънчевото изгаряне. Протеинът в млякото успокоява кожата.

 1. Алое

То действа най-добре при слънчево изгаряне, но облекчава кожата и при сърбеж и подуване от ухапвания.

 

Оставете коментар