Кърлежите-Вредители

By | 2018-03-06T13:55:09+00:00 март 6th, 2018|Новини|0 Коментара

Пролетта отново ще се завърне-тогава по паркове и градинки излизат кърлежите,най-неприятните вредители.Какво е важно да знаем за тях, за да се предпазим от тези вредители?
Кърлежите са малки ектопаразити (външни паразити), с големина от 0,5 – 15 милиметра. Жизненият им цикъл зависи силно от гостоприемници като кучета, птици, гризачи, селскостопански и диви животни, но могат да паразитират и върху човека. Сами по себе си, тези вредители не причинявят здравословни проблеми, но ако са преносители на инфекциозни агенти, прихванати от други животни, те могат да доведат до развитието на инфекциозни заболявания при хората.
Основните кърлежови представители за Европа са Ixodes risinus, който се среща най-често при висока влажност в широколистни и смесени гори, и Hyalomma marginatum, който се среща предимно в южна и югоизточна Европа и предпочита по горещия и сух климат.
Кърлежите тези вредители- могат да пренасят някои опасни патогени (болестотворни микроорганизми), които в контакт с човешката кръв водят до развитието на опасни инфекции.
Най-често срещаната от тях в Европа е лаймската болест, която афектира нервната система. Някои от симптомите и включват висока температура, втрисане, главоболие, умствено изтощение и депресия. Може да се лекува с антибиотици, но ако лечението се забави, болестта може да засегне ставите, сърцето, лимната система и мозъка.
Възможно е и заразяването с причинител на вирусен енцефалит, който води до появата на тежки мозъчни възпаления при 25% от заразените.
Кърлежите могат да се срещат както в природата, така и в градска среда. Градинки с нетретирани тревни площи, гниещи листа, и храсти са идеални местообитания, особено ако се посещават от домашни животни като кучетата. Влажни гори и тучни пасища също могат да приютяват множество кърлежи.
Желателно е при излизане на подобни места, да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, за предпочитане в светли и цветни тонове – малките черни паразити се виждат много по-добре на светъл фон и могат да бъдат отстранени преди да са намерили незащитена кожа.
Силно препоръчително е да се използват репеленти, особено съдържащите DEET.
За опазване на дома, се препоръчва премахването на стари листа, орязването на храсти и косенето на трева – това ще е неблагоприятно както за кърлежите, така и за много гризачи, чрез които те се разпространяват.

 

Източник Dnes.bg

Оставете коментар