Плъховете-любопитно

By | 2018-02-02T15:15:36+00:00 февруари 2nd, 2018|Новини|0 Коментара

Плъховете са до голяма степен зависими от човешкото общество за базовото си оцеляване. Те са любопитни авантюристи и често изследват нови територии. За плъховете е известно, че пътуват на големи разстояния и са изключително предпазливи в непозната обстановка. Този техен скептицизъм прави примамването им в капаните особено трудно.Признати като виновни за голямата чумна епидемия през Средновековието (Черната смърт на 14-век, отнела живота на половината от европейското население), плъховете са преносители на над 70 заболявания.

Чума се пренася от бълхи, които паразитират и по плъховете. Симптомите включват: главоболие, слабост, кашлица, кръвоизливи в кожата и други органи. Това фатално заболяване често убива в рамките на същия ден, когато се появят първите симптоми. От чума умират както хората, така и плъховете.Бълхите са малки паразити, които се хранят с кръв. Те са носители на различни заболявания и се считат като причина за разпространението на  чумата. Заразата се предава след като бълхата се прехвърли от един мъртъв плъх на друг, без значение от вида. Урината на плъховете участва в разпространението на вирус – заболяване което уврежда черния дроб и бъбреците. Усложненията включват бъбречна и чернодробна недостатъчност, както и сърдечно-съдови проблеми. Приблизително половината от докладваните случаи  са фатални.Друга вирусна инфекциозна болест, която се предава чрез слюнката и урината на плъхове. Това заболяване води до повишена температура, неразположение, загуба на апетит, мускулни болки, главоболие, гадене и повръщане, възпаление на централната нервна система, менингит или енцефалит.Плъховете са известни носители на вируси – смъртоносен бъбречен синдром, който причинява ускоряване на сърдечната дейност и ускоряване на дишането.  Инфекцията се предава чрез урината и изпражненията.Въпреки, че тяхната диета не е тясно специализирана, плъховете използват за фураж предимно храни богати на въглехидрати. Въглехидратите вземат важно участие в растежа, развитие и размножаването на плъховете. Все пак, не всички въглехидрати са еднакво пълноценни – фруктозата  може да доведат до редица аномалии, докато глюкозата и  полимерите са предпочитани въглехидратни източници.Нуждата от протеини е по-ниска от тази на повечето други бозайници. Някои индивиди отказват да консумират храни с високо протеиново съдържание. Овесът, пшеницата, дървесната кора както и ядките осигуряват протеини в диетата на плъховете. Плъховетеполучават витамини и хранителни вещества също и от различни зеленчуци и плодове – дини, боровинки, сливи, грозде и др.Плъховете са най-големите и страховити вредители на съвременния човек – замърсяват и унищожават милиони тонове зърнени храни (достатъчни за изхранването на 250 млн. човешки същества), повреждат материални блага, увреждат човешкото здраве и това на селскостопанските животни. Въпреки, че хората рядко ги виждат, признаците за присъствието им са сравнително лесни за идентифициране – изпражненията.

Сивия плъх е наричан още кафяв или канален плъх. Опашката е по-къса от дължината от тялото, а ушите им са малки и прегънати напред не достигат съответното око. Сивите плъхове са по-едри от повечето други видове плъхове. Те са ровещи гризачи, а гнездата им са постлани с влакнести материали – козина, пера, хартия, нагризани тъкани, найлон. Предпочитат да живеят в по-ниските нива на жилищтните и производствени сгради и складове.

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар