Мухи-интересно

By | 2018-04-23T13:22:38+00:00 април 23rd, 2018|Новини|0 Коментара

                                                              МУХИ- ИНТЕРЕСНО

 

На пръв поглед Мухите влизат в боклука, в канализацията, лазят по трупове, покрити са с бактерии и микроби и пълзят с малките си крачета върху храната ни. Мухи-безобидни създдания- без съмнение са гнусни.

Но картинката се оказва още по-неприятна. Според ново проучване, те пренасят всички видове патогени и ги разпространяват с телата си и основно чрез яйцата, които снасят.Ролята на тези насекоми в разпространението на патогени и инфекциозни болести е широко известна и ненапразно хората ги наричат „летящи микроби“. Учени от Пен Стейтс Ебърли Колидж провели изследване, за да допълнят информацията за мухите. Те изследвали микробите, които мухите пренасят чрез различни части на телата си, и научили нови неща за това каква е степента на мръсотия и зараза, която реално причиняват малките мухи.

Учените тествали 116 мухи. Решението до което те достигнали е че някои пренасяли стотици видове бактерии, много от които вредни за човека.
Краката и крилете на малките мухи пренасят най-много зарази, защото бактериите използват мухите като въздушни совалки.“, казва Стивън Шустър, професор по биохимия и молекулярна биология. „Изследването ни показва, че всъщност всяка от стотиците стъпки, които правят едни мухи, оставя след себе си колония от микроби върху повърхността, по която лази.“

Учените установили, че повече патогени мухите събират в градска среда, отколкото, например, в конюшня. Те открили и 15 случая на Хеликобактер Пилори, който причинява чревни възпаления, основно при мухи, хванати в Бразилия. Мухите най-вероятно са хванали бактерията от канализация или открити тоалетни.

Резултатите показват, че мухите пренасят повече зарази в по-гъсто населена среда-повече хора повече от тези малки насекоми.
Смятаме, че новото проучване може да изясни механизма на предаване на някои болести, който се пренебрегва от здравните власти. Мухите по всяка вероятност допринасят значително за бързото разпространение на патогенни бактерии в условията на епидемии.“, казва биохимикът Доналд Брайънт.

Източник: Science Alert

Оставете коментар