Неприятните вредители

By | 2018-10-14T15:33:19+00:00 октомври 14th, 2018|Новини|1 Коментар

                                                                                            Хлебарките

 

Проблемът с тези вредители е  не е само в това, че изглеждат отвратително и пренасят болести, но по някаква причина настояват да живеят в кухнята ни. Повечето хора предпочитат да видят бомба със закъснител в кухненския шкаф, отколкото люпило на хлебарки.Но причината,тези вредители да оцеляват толкова добре е, че от векове наред те са нашите миниатюрни и трудолюбиви съквартиранти. Хлебарките са се адаптирали да споделят гнездата си с по-големи животни, за да имат постоянен достъп до храна, мухъл, плесен и дори вкусните яйца на по-опасни насекоми като бълхи, дървеници и въшки. В замяна на това ние, по-големите гръбначни, би трябвало да се наслаждаваме на безплатните санитарни услуги и да похапваме онези, които не бягат достатъчно бързо.За животинското царство това си е много изгодна сделка, но преди няколко века хората са решили, че трябва да се избавят от армията гладни буболечки и бившите ни приятели са се превърнали в нарицателно за мръсотия. Колко мръсни са обаче хлебарките?Ако живеете директно над някоя помийна яма или държите разлагащи се трупове под леглото си, напълно възможно е хлебарките ви да разнасят някой патоген.При по-задълбочени изследвания дори се оказало, че микробите изобщо не полепват толкова лесно по тях, така че колко са мръсни зависи от това, върху което стъпват.

 

  Осите

 

Когато осите не ни инжектират с болезнена отрова, те обричат други насекоми на една от най-бавната и мъчителна смърт в природата. Паразит, който изяжда приемника си отвътре навън се нарича паразитоид и по някаква случайност по-голямата част от вредителите в природата са оси. Смята се дори, че са успели да асимилират специален вирус, за да бъде ужилването дори още по-ужасно. Хлебарки, гъсеници и дори паяци падат жертва на осите, превръщайки се в  химически поробени инкубатори на ларвите на осата.Работата е там обаче, че именно поради това светът би бил по-лошо място без малките садисти. Хищните антроподи като паяците, водните кончета и калинките поддържат деликатния баланс в природата, но никой от тях не е толкова способен, колкото паразитоидната оса, която не само е еволюирала да открива и разчленява ядящи растенията насекоми, но и останалата природа около тях е еволюирала, за да им помага. Да разгледаме например обикновената царевица. Когато тя бъде нападната от определен вид гъсеници, изпуска специален химикал, който привлича  определен вид оси, които да се справят с унищожителите на посевите. Ако пък се окаже, че гъсениците са от друг вид, царевицата отделя друг химикал, който привлича съответния вид оси. Но не само растенията се облагодетелстват от това. Някои оси се навъртат край големите бозайници и преследват досадните конски мухи.

 

 

     Плъховете

 

Най-широко разпространените вредители, които не ходят на два крака и не карат автомобили (все още) са гризачите, които наричаме плъхове и от филмите са най-известни като съществата, които живеят в канализацията, гризат трупове, пренасят купища болести и си проправят път до домовете ни.За да бъдем честни, част от ужасяващата реалност на този гризач е истина. Освен, че ни костват милиарди долари всяка година, плъховете са един от най-разпространените вредители по света, хранещи се с беззащитните диви животни където и да са, дори докарвайки някои видове до ръба на изчезването.И докато повечето хора намират плъховете за ужасяващи, то едва ли е защото се хранят с яйцата на застрашените от изчезване птици. В поп културата плъховете са най-известни с мръсотията, чумата и другите заразни болести, като всеки изтребител на вредители ще ви каже, че плъховете са сериозна опасност за вас и вашето семейство.Но, ако плъховете са толкова опасни гризачи, защо тогава не чуваме повече за това? Истината е, че освен, ако не хванете плъх от улицата и да го сложите в устата си, няма научни доказателства, които да потвърждават, че плъховете са такива преносители на болести. Тази лоша слава им се носи от не безисвестната Черна смърт, която е убила около 75 милиона души през 14-ти век. Чумата обаче била пренасяна от бълхите на всякакви топлокръвни бозайници.

 

   Комарите

 

3500 вида комари бродят всяка нощ в търсене на свежа, топла кръв, оставяйки след себе си досадни сърбящи пъпки и разпространявайки болести като мръсна спринцовка с крила.Несъзнателно пренасяйки микроби от една жертва на друга, комарите допринасят за милиони повече смъртни случаи всяка година от което и да е друго животно в природата. Започвайки живота си като водна ларва, комарът оцелява дори в най-малките и мръсни водни басейни докато е готов да разпери крила. Но може ли кръвопийците да имат и хубава страна?Работата е там, че комарите са едно от най-големите изобилия на хранителни вещества за многобройни видове по целия свят и това се дължи до голяма степен на това, че пият кръв. Мъжките присъстват в диетата на всякакви птици, прилепи, жаби, паяци и хищни насекоми, докато ларвите са най-важната храна за множество сладководни риби, които пък от своя страна стават храна за по-големи хищници (например нас). Изкачвайки се така по хранителната верига, може да се окаже, че комарите са най-нужните насекоми на планетата.

Може би си мислите, че всяко животно е храна за друго животно и, ако тези досадници изчезнат, може би нещо по-готино ще заеме мястото им. Но комарите се хранят с пълната с протеини кръв от гръбначните животни и това ги прави толкова плодовити и така подходяща вечеря.

 

 

Източник: iskamdaznam.com.

Един коментар

  1. Велко М. 15/10/2018 в 9:34 am-Отговори

    Много интересна статия! Благодаря за качествената услуга. Складовите помещения вече отговарят на условията за експлоатация без вредители! Поздрави и повече доволни клиенти! Велко от Пловдив.

Оставете коментар