Хлебарки се възпроизвеждат без мъжки

By | 2018-02-21T13:14:22+00:00 февруари 21st, 2018|Новини|0 Коментара

Хлебарки могат да се възпроизвеждат години наред без мъжки

 

Японски ентомолози направиха експеримент с 15 девствени хлебарки, в който те създадоха колония от 1000 насекоми, съобщи в. „Индипендънт“, цитиран от БТА.

Експериментът показа, че женските хлебарки могат да се възпроизвеждат години наред без партньор и да създават поколения от наследници.

Това е форма на безполово възпроизвеждане, при което се излюпват насекоми от неоплодени яйца. Тя е основен начин за размножаване за някои редки видове хлебарки. Естествено така могат да се възпроизведат и риби, земноводни, влечуги, дори пуйки.При американските хлебарки, които са най-големите често срещани представители на тези насекоми по света, партеногенезата досега се смяташе, че се практикува само в краен случай. В продължилия три години експеримент на учените от университета Хокайдо обаче хлебарки така са се възпроизвеждали многократно, като в даден момент в колонията е имало 1000 насекоми, всичките женски. Към края хлебарките са намалели до около 200.

В света съществуват 46 000 вида хлебарки. Сред тях има 8-сантиметрови, живеещи в Австралия, и дори по-големи екземпляри в пещери в Централна и Южна Америка.Хлебарките са се появили преди около 200 милиона години. Те са развили различни механизми за оцеляване. Хлебарките могат да живеят седмици без глави, како дишат с тялото си. Във вода оцеляват до половин час. Някои хлебарки могат да изминат 80 см за една секунда.

Източник -24 часа

Оставете коментар